Recepten voor Lavendel

Lavendelthee

U kunt naar smaak experimenteren met de hoeveelheid lavendel die u wilt gebruiken, maar een standaard hoeveelheid is een dessertlepel bloemen per kop. Laat dit enkele minuten trekken.
De thee kan gezoet worden met heldere honing. Voor meer recepten

Lavendelmarmelade

Benodigdheden.
1 kg Sevilla-sinaasappels
1 citroen
2 liter water
2 kg inmaaksuiker
25 g gedroogde lavendelbloemen in een zakje.

Bereidingswijze.
Snijd de sinaasappels en citroen doormidden en pers het sap eruit en snijdt de schil fijn.
Doe de schil, sap en het water in een pan en breng het aan de kook.
Laat het geheel ongeveer anderhalf uur (of langer) zachtjes pruttelen.
Roer de suiker er op een laag vuurtje door tot hij is opgelost.
Voeg het zakje lavendel toe en breng het in ongeveer tien minuten aan de kook.
Wring het sap uit het zakje lavendel.
Laat het mengsel op een hoog vuur koken tot het stollingspunt is bereikt.
Laat de marmelade een half uur staan, schep het in warme droge potten en sluit die luchtdicht af.

Lavendel op salades

Verse lavendel bloemen kunnen fijngehakt worden en aan salades worden toegevoegd.
Gedroogde lavendelbloemen kunnen over verse salades gestrooid worden.
Lavendelazijn kan een verfijnd aroma toevoegen aan elk soort salade.

Lavendelazijn

Neem 600 ml witte wijnazijn en een kompleet twijgje of enkele blaadjes lavendel (ongeveer 25 gram). Doe eerst de lavendel in een fles.
Breng de azijn aan de kook en voeg hem toe aan de fles met lavendel.
Sluit de fles goed en laat het minstens 2 weken op een koele donkere plaats staan om te rijpen.
Hierna moet u de lavendel eruit halen en de azijn door een zeef in een andere fles doen.
Gebruik enkele druppels in salades.

Lavendel is goed te gebruiken bij lams vlees.
Ook is lavendel is te gebruiken in verschillende desserts: in sorbet, custardpudding en roomijs.

Lavendelroomijs

Voor 4 personen
Benodigdheden.
4 eierdooiers
75 g strooisuiker
200 ml volle melk
100 g honing
200 ml slagroom
6 verse lavendel bloemen

Bereiding.
– Meng de honing en de slagroom.
– Roer de eierdooiers met de suiker romig.
– Kook de melk en giet deze op het dooiermengsel.
– Verhit langzaam tot het mengsel iets indikt (let op dat het niet klontert).
– Giet het, zodra het is ingedikt, op de honing met slagroom.
– Voeg de lavendel bloemen toe en het laat trekken tot er een lekkere smaak is ontstaan.
– Zeef het roomijs vervolgens en zet het in de diepvries, geregeld roerend tot het bevroren is.