Recepten voor Salie
Enkele verse blaadjes bij vette gerechten vergemakkelijkt de spijsvertering.
Salie past uitstekend bij alle varkensvlees en gansgerechten.
De bloemen van salie zijn geschikt om in salades te versnipperen. Het blad is goed te combineren met andere sterke smaken. Het maken van salieazijn en salieboter is het proberen waard. Daarnaast kan men enkele blaadjes koken in wat melk en na een drukke dag zal je merken dat je van deze combinatie veel rustiger zal worden. Voor recepten
Recept 1, Vulling van ui en salie.
In Engeland werd `s zondags het vlees voorzien van een vulling. Die moest het vet in het vlees tegengaan, sappen absorberen, smaak en geur van slecht vlees verbergen, en de spijsvertering bevorderen. De vulling is ook geschikt voor grote tomaten en paprika’s, en als zelfstandig gerecht.
Benodigdheden.
1 gesnipperde kleine ui
1 dessertlepel salie (vers of gedroogd)
1 tl tijm en/ of rozemarijn
1 kop broodkruim
1 dessertlepel pijnboompitten of gehakte noten (geen pinda’s)
1 dessertlepel haver
1 ei
teen knoflook (indien gewenst)
zout en peper naar smaak
Meng alles, vul er groente of vleesgerechten mee, of bak op een ingevette bakplaat 20 minuten in hete oven.
Recept 2, Gefrituurde kruiden.
Alle wat sterker smakende kruiden komen in aanmerking. Pimpernelblad heeft een fraaie vorm en een goede smaak. Salie, basilicum of zuring zijn eveneens aan te bevelen.
Benodigdheden.
20 tot 30 kruidenbladeren (afhankelijk van de grootte)
Olie voor het frituren
Benodigdheden voor het beslag.
100 g bloem
snufje zout
2 eetlepels olijfolie
4 eetlepels warm water
het eiwit van 1 groot ei
Voor 4 personen
Spoel de kruidenbladeren zorgvuldig af en droog ze.
Bereid het beslag: zeef de bloem met het zout in een kom.
Roer de olie en het water door het bloemmengsel tot een glad beslag is ontstaan.
Laat het beslag 1-2 uur op een koele plaats staan.
Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig door het beslag.
Verhit de olie tot een druppeltje van het beslag krokant en bruin wordt, maar niet verbrandt.
Doop de bladeren één voor één in het beslag en frituur ze met enkele stuks tegelijk in 2-3 minuten mooi bruin.
Neem de bladeren voorzichtig uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Houdt de kruidenbladeren warm in de oven tot alle bladeren zijn gefrituurd en serveer ze daarna onmiddellijk.
Recept 3, Saliewijn.
U kunt saliewijn bereiden door gedurende 10 dagen een twintigtal Salie bladeren te laten macereren in een zachte witte wijn.
Recept 4, Aardappelpuree met knoflook en salie.
Ingrediënten.
400 gram aardappelen
3 teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie
½ theelepel zeer fijngehakte salie
½ deciliter zure room
1 theelepel mosterd
1 eetlepel fijngehakte peterselie
zout naar smaak
Bereidingswijze.
Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar.
Giet het vocht af.
Pel intussen de teentjes knoflook en snijd ze in zeer dunne plakjes.
Verhit de olie en bak de plakjes knoflook hierin goudbruin.
Voeg de salie toe en zet het vuur uit.
Stamp de warme aardappelen fijn en roer er de zure room, de mosterd, de peterselie en de olie
met de gebakken knoflook en de salie door.
Breng de aardappelpuree met een snufje zout op smaak.
Recept 5, Asperges met Salie.
Ingrediënten.
8 plakken fillodeeg (diepvries)
1 pot groene asperges (190 g)
1 theelepel salie
2 eetlepels olie
1 ei
12 plakjes gekookte ham
Bereiding (20 minuten).
(Fillodeeg van tevoren volgens aanwijzing in ca. 2 uur laten ontdooien).
Oven voorverwarmen op 225°C of gasoven 5.
Halveer de asperges en bestrooi de hamplakjes met salie.
Rol in elke plak ham 2 halve asperges.
Verdeel het fillodeeg in repen, zo breed als de asperge-hamrolletjes.
Bestrijk het deeg met olie.
Klop het ei los.
Rol de hamrolletjes in 2 plakjes fillodeeg en bestrijken het met het losgeklopt ei.
Bak vervolgens in het midden van oven in ca. 10 minuten de rolletjes goudbruin.
U kunt ze warm of koud serveren.