Helleborus “Niger”

Kerstroos

Type: Vaste plant

Soort: Bosrandplant

Standplaats: Halfschaduw / Schaduw

Grond: Droog / Vochthoudend

Wintergroen: Ja

De Nederlandse naam is Kerstroos, familie van de Ranunculaceae. De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. januari tot en met april. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 30 cm. Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.) en is ruim verkrijgbaar.

Van origine is het een bosrandplant. Deze plant is zeer geschikt voor vrij open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Verlangt een licht beschaduwde plek nabij bomen en heesters. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.

Deze tuinplant dankt de bijnaam “Kerstroos” onder andere aan zijn bijzondere bloeiperiode. Wanneer de rest van de tuin in diepe winterrust is, bloeit de kerstroos namelijk helemaal op. Volgens een oude legende zou de eerste kerstroos in Bethlehem zijn ontsproten uit de tranen van een arme herder die geen geschenk had voor het kindje Jezus. Op die manier kon hij de bloemen geven.
Vooral het hart van de bloem is mooi om te zien en heeft wat weg van een kroon. De bladeren van de plant zijn donkergroen en hebben een leerachtige structuur.
Of het nu sneeuwt of vriest, de Helleborus Niger kan het allemaal aan. Wat wel kan gebeuren is dat de plant bij erg strenge vorst iets gaat hangen, maar zodra het weer wat warmer wordt zal hij weer omhoog komen.
Door zijn bijzondere eigenschap om te bloeien in de winter, is het een fijne winterharde en groenblijvende tuinplant. Dit maakt hem ook zo populair in de Nederlandse tuin!