De kruiden zijn allen eetbaar en zijn een mooie verrijking van uw tuin.

Bij de verschillende tuinkruiden staan de bijzonderheden vermeld en verderop op de site staat in welke recepten de kruiden verwerkt kunnen worden.

 

 

Stevia Rebaudiana

Honingkruid

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon / Halfschaduw

Grond: Goed doorlatend

Wintergroen: Ja

De Stevia groeit met de stengels en zijtakken volledig omhoog. De Stevia groeit van uit een stengel als een soort klein boom stammetje. Op 10 cm hoogte komen er zijtakken. Aan alle zijstengels zitten kleine blaadjes van een cm of 5 lang. De hele stengel zit er vol mee. De Stevia kan gaan bloeien in het late najaar, wanneer het seizoen lang genoeg is geweest. Ook wanneer de Stevia binnen wordt gekweekt zal deze gaan bloeien. De Stevia kan bij optimale omstandigheden tot ruim een meter hoog worden. Bij de buiten kweek in Nederland blijft de Stevia ongeveer 50 cm. De Stevia is op zich geen moeilijke plant om te kweken. Het is van nature een vaste plant maar komt van oorsprong hier niet voor. De Stevia is niet winterhard en zal dan ook binnen moeten overwinteren. Dit kan in een grote pot niet te dicht bij de verwarming.  lees meer

Satureja Montana

(Winter-)bonenkruid

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog / Vochthoudend

Wintergroen: Ja

De bloemkleur is bleekroze en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De bladeren zijn groen en ongeveer 20 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 20 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 26 cm. (11-15 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt haar ook gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur. Ze is ook te combineren met ‘rotsplanten’ als de bodem ter plaatse maar niet te droog is. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

Satureja Douglasii Indian Mint

Indian Mint

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon / Halfschaduw

Grond: Vochthoudend

Wintergroen: Ja

Sterk naar pepermunt geurende plant met tot twee meter lange ranken. Ideaal voor balkonbakken en hanging baskets. Als u de ranken een beetje heen en weer schudt dan wordt de pepermuntgeur nog sterker! Geplukte bladeren laten zich goed tot een heerlijke thee verwerken. Kan op een beschutte plaats overwinteren. Bloeitijd is van mei tot en met september en doet het goed in zowel de zon als op schaduwrijke plaatsen.

Sanguisorba Minor

Kleine Pimpernel

Type: Kruiden

Soort: Bosrandplant

Standplaats: Zon / Halfschaduw

Grond: Vochthoudend

Wintergroen: Nee

De bloemkleur is groenroze en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juni. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 70 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor vrij open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Verlangt een vrij zonnige plek met af en toe wat schaduw van bomen of heesters. De bodem moet voedselrijk en vochthoudend tot vochtig zijn. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

Salvia Rutilans Ananassa

Ananassalie

Type: Kruiden

Soort: Borderplant

Standplaats: Zon

Grond: Vochthoudend / Vochtig

Wintergroen: Nee

De bloemkleur is rood en de bloeitijd is van ca. juli tot en met september. De bladeren zijn groen en ongeveer 40 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze een- tweejarige is ca. 50 cm. Verdraagt een temperatuur tot -5 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st. per m2.) Zeer geschikt voor de siertuin. Heeft opvallend blad, bloeiwijze en vorm en laat zich eenvoudig combineren. Deze eenjarige plant verlangt een zonnige plek en goed doorlatende, voedselrijke grond. Is zeer geschikt om te combineren met de ‘basisplanten’. Van oorsprong is het een ‘weideplant’ en daarom vooral geschikt voor wat zwaardere bodemtypen en zo nu en dan vochtige grond. Is dan ook vaak goed te combineren met ‘bosrandplanten’. De plant heeft stevige stengels en laat zich goed combineren.

Deze prachtige en fruitig geurende salie komt van oorsprong uit Zuid-Amerika.
Deze salies zijn doorlevend maar slechts beperkt winterhard. Tijdens zachte winters overleven ze gemakkelijk in volle grond, maar bij zeer koude temperaturen kan je ze voor de zekerheid beter wat beschermen of als potplant telen. 
De culinaire toepassingen zijn veelzijdig. Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar en lekker. Je kan ze toevoegen aan fruitsalades en dranken, of als garnituur gebruiken op desserts en in salades. De bladeren zijn ook geschikt als smaakmaker in allerlei sauzen en marinades. Probeer zeker ook eens ijs of een milkshake te maken mat ananassalie, heerlijk.

Salvia Tricolor

Salie

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog

Wintergroen: Ja

De bloemkleur is paarsblauw en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn wit+rood+groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 50 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze halfheester of dwergheester verdraagt vrij droge bodems en kan ook gebruikt worden als accentplant in de border. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.

Salvia Purpurea

Salie

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog

Wintergroen: Ja

De bloemkleur is paarsblauw en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn groen tot roodbruin en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 50 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze halfheester of dwergheester verdraagt vrij droge bodems en kan ook gebruikt worden als accentplant in de border. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is. lees meer

Salvia Bicolor

Salie

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog

Wintergroen: Ja

Een van de meest bekende zomer border planten, bloeit al vroeg en lang, compact en speciaal. Deze soort kan een zeer milde vorst verdragen. Ideaal voor in de border of langs de randen van de vijver, of in bloembakken voor het raam. Bloeit van juli tot oktober. De plant krijgt een hoogte van 50 cm. Deze salie houdt van een zonnige standplaats en normale of droge grond. De bloemkleur is blauw met wit-bont blad. De salie is erg geurig en daardoor aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

Salvia Officinalis

Echte Salie. Keukensalie

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog

Wintergroen: Ja

De bloemkleur is paarsroze en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn grijs en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 50 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze halfheester of dwergheester verdraagt vrij droge bodems en kan ook gebruikt worden als accentplant in de border. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is. Klik hier voor de recepten waar Salie in gebruikt wordt.

Oreganum Maggiorana

Echte Marjolein, Majoraan, Worstkruid

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon / Halfschaduw

Grond: Droog / Vochthoudend

Wintergroen: Nee

De bladeren zijn ovaal, puntig, gaafrandig en donkergroen. De bladeren smaken naar peper. Oregano bloeit van juli tot september met witte of roze bloemen. Wanneer de marjolein bloeit wordt hij massaal bezocht door de bijen. Het is een half winterharde plant. Uitdunnen of verplanten op 30 tot 45 cm afstand. Snoei marjoleintakken met twee derde terug voordat ze vanwege de winter afsterven.De bloemen van Marjolein zijn wit of licht rood. De bladeren zijn middelgroen en aan beide zijde grijsviltig behaard. De stengel is recht tot slap, harig, rond en groen met rode spikkels. De plant heeft horizontale wortelstelen waar ze de grond raken.  lees meer

Origanum Vulgare “Aureum”

Wilde Marjolein, Oregano, Palingkruid

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog / Vochthoudend

Wintergroen: Nee

De bloemkleur is lilaroze en de bloeitijd is van ca. juli tot en met september. De bladeren zijn groengeel en ongeveer 10 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 35 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt. Groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten. De plant kan zich door middel van uitlopers sterk vermeerderen.
lees meer

Mentha Piperita

Groene Munt

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog / Vochthoudend

Wintergroen: Nee

De bloemkleur is lilaroze en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 70 cm. Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt. Het is een woekerende plant met veel worteluitlopers. lees meer

Mentha Nigra

(Zwarte) Pepermunt

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog / Vochthoudend

Wintergroen: Nee

De bloemkleur is lilaroze en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De bladeren zijn bruingroen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 70 cm. Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt. Het is een woekerende plant met veel worteluitlopers.
lees meer

Levisticum Officinale

Lavas, Maggiplant

Type: Kruiden

Soort: Bosrandplant

Standplaats: Zon / Halfschaduw

Grond: Vochthoudend

Wintergroen: Nee

De bloemkleur is groengeel en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De bladeren zijn groen en ongeveer 70 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 175 cm. Verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor vrij open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Verlangt een vrij zonnige plek met af en toe wat schaduw van bomen of heesters. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is. Lavas komt oorspronkelijk uit Perzië en kwam al vroeg naar Europa. Kan goed worden ingevroren en daarna verkruimeld in de soep gebruikt worden.

Hyssopis Officinalis

Hyssop

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog

Wintergroen: Ja

De bloemkleur is blauw en de bloeitijd is van ca. juni tot en met augustus. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 50 cm. Verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze halfheester of dwergheester verdraagt vrij droge bodems en kan ook gebruikt worden als accentplant in de border. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten. lees meer

Foeniculum Vulgare

Venkel

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog / Vochthoudend

Wintergroen: Nee

De bloemkleur is groengeel en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De bladeren zijn groen en ongeveer 60 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 125 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige plek op niet te arme grond. Dit bol- cq. knolgewas wenst een vochthoudende bodem, maar verdraagt vrij droge grond prima. Het is een kortlevende plant, die slechts enkele jaren waardevol blijft. Door de plant tijdig uit te zaaien of anderszins te verjongen voorkomt u dat er gaten in uw tuin vallen.

Artemisia Dracunculus

Dragon, Russisch

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog / Vochthoudend

Wintergroen: Nee

De bloemkleur is groen en de bloeitijd is van ca. juli tot en met september. De bladeren zijn groen en ongeveer 70 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 70 cm. Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige plek op niet te arme grond. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten. Gebruik in de keuken: lees meer

Artemisia Draconulus French Dragon

Dragon, Frans

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog / Vochthoudend

Wintergroen: Nee

De bloemkleur is groen en de bloeitijd is van ca. juli tot en met september. De bladeren zijn groen en ongeveer 70 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 70 cm. Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige plek op niet te arme grond. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

Allium Schoenoprasum

Bieslook

Type: Kruiden

Soort: Plant voor open ruimte

Standplaats: Zon

Grond: Droog / Vochthoudend

Wintergroen: Nee

De bloemkleur is lilaroze en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn groen en ongeveer 20 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 30 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.) Deze plant is zeer geschikt voor ‘de tuin op het zuiden’. Verlangt een zonnige plek op niet te arme grond. Dit bol- cq. knolgewas wenst een vochthoudende bodem, maar verdraagt vrij droge grond prima. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten. Klik hier voor recepten met bieslook.