Hier staan recepten waarvoor je de kruiden kan gebruiken waar Kwekerij de Tuinbloem aandacht aan heeft besteedt. Klik op de kruiden om alle recepten te kunnen bekijken.

 

Recepten met Bieslook

Gebruik van Bieslook                   

Het lekkerst is de bieslook wanneer hij rauw gegeten worden. Strooi de bieslook daarom aan het einde van de bereidingstijd over het gerecht. Bieslook smaakt goed in koude en warme soepen. Hij geeft extra finesse aan salades en kruidenboter. Bieslook doet het goed bij gerechten waarbij u mayonaise gebruikt, zoals in gevulde eieren of dipsausjes. 

Recepten voor Dragon

Gebruik Dragon

Verse fijngehakte dragon is lekker bij eieren, vis, schelpdieren, kip, kalkoen en sauzen. U kan dragon probleemloos meekoken. Het bekendste recept met dragon is bearnaisesaus, maar ook in tartaarsaus en vinaigrettes smaakt dragon lekker. lees meer

Recepten voor Oregano / Marjolein

Marjolein heeft een uitgesproken kruidige smaak, oregano nog wat kruidiger. Beide kruiden kunnen goed gedroogd worden. Marjolein is geschikt voor stevige groentesoepen, pasta, vis, wild, rundvlees, kip, worstjes en gehaktbrood. Tomaten, courgettes, aardappelen en paprika passen goed bij het kruid. Marjolein wordt ook gebruikt in omeletten en in gerechten met kaas.
Oregano is vooral goed in pizza’s en kan verder op dezelfde wijze gebruikt worden als marjolein (zij het iets spaarzamer). lees meer

Recepten voor Lavendel

Lavendelthee

U kunt naar smaak experimenteren met de hoeveelheid lavendel die u wilt gebruiken, maar een standaard hoeveelheid is een dessertlepel bloemen per kop. Laat dit enkele minuten trekken.
De thee kan gezoet worden met heldere honing. Voor meer recepten lees meer

Recepten voor Rozemarijn

De bloem:

Vermeng verse rozemarijn met salades.
Konfijten voor garnering.
Meng rozemarijn met suiker en slagroom en voeg het toe aan gepureerd fruit.

Het blad:

Voeg een beetje toe aan een scala van vleesgerechten.
Gebruik rozemarijn om gebakken aardappelen op smaak te brengen en om kruidenboter te maken.
Rozemarijn, het is bijna onmisbaar bij lamsvlees in combinatie met knoflook.
Ook wordt het veel gebruikt in tomatensauzen voor de pasta’s. En in salades, in zeer kleine hoeveelheden.

 

Recepten voor Munt

Het blad wordt in de keuken gebruikt. Met zijn frisse, scherpe smaak is munt, afzonderlijk of in mengsels, goed voor de spijsvertering. Maak een aftreksel van afzonderlijk of gemengde muntsoort(en) voor een verfrissende thee. Verder is munt is heerlijk in muntsauzen, muntazijn en muntsiropen. Konfijten zijn lekker als snoepje of als versiering. Voeg de verse bladeren toe aan nieuwe aardappelen, dipsaus met knoflook en kwark, erwten, fruitsalades en dranken. Voeg munt eveneens toe aan chocoladecake, nagerechten en aan gebak met rozijnen of bosbessen. Munt past het beste bij lamsvlees. Gebruik munt spaarzaam in soepen en vullingen. Voor recepten lees meer

Recepten voor Salie

Enkele verse blaadjes bij vette gerechten vergemakkelijkt de spijsvertering.

Salie past uitstekend bij alle varkensvlees en gansgerechten.

De bloemen van salie zijn geschikt om in salades te versnipperen. Het blad is goed te combineren met andere sterke smaken. Het maken van salieazijn en salieboter is het proberen waard. Daarnaast kan men enkele blaadjes koken in wat melk en na een drukke dag zal je merken dat je van deze combinatie veel rustiger zal worden. Voor recepten  lees meer