Hydrangeaceae Macrophylla

(Boeren-)Hortensia

Type: Vaste plant

Soort: Bosrandplant

Standplaats: Halfschaduw

Grond: Vochthoudend / Vochtig

Wintergroen: Nee

 

De Nederlandse naam is Hortensia, familie van de Hydrangeaceae. De bloemkleur is roze en de bloeitijd is van ca. juni tot en met september. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze kleine heester is ca. 100 cm. en hij verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. De Hortensia heeft een opvallende bloeiwijze en is te gebruiken zonder specifieke eisen aan hun standplaats en is niet wintergroen.

Met een grote sierwaarde, vooral bv. als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, zandige bodem. Heeft een voorkeur voor zure tot neutrale grond (pH = 4.5 – 7). Verlangt een plekje uit de volle zon. Dus bij voorkeur in gefilterd licht van andere planten. Een plekje in de halfschaduw wordt ook verdragen. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met ‘bosrand’ en ‘borderplanten’, zolang die er niet te dicht op staan. Is matig verkrijgbaar. Deze Hydrangeaceae heeft een maximale hoogt van ongeveer 100 centimeter. 

De bloembollen van de ‘roze’ Hydrangeaceae Macrophylla soorten (boerenhortensia) kunnen we mits de nodige maatregelen ook mooi blauw kleuren. Er zijn 2 belangrijke voorwaarden – eerst en vooral dient de plant in zure grond te staan PH 4 – 5,5 max. , verder moet de grond ook voldoende ijzer of aluminium bevatten. In kalkrijke grond verbinden de kalk en ijzer zich waardoor deze niet langer voor de plant beschikbaar is. Gebruik bij de aanplant zure grond, heidegrondmengsel en geef eind augustus en midden maart een dosis aluin (aluminiumsulfaat) aan de plant (kan opgelost worden in gietwater of gestrooid worden rondom de plant).
Witte bloembollen veranderen niet onder invloed van zure of kalkrijke grond, niet alle roze hortensia’s verkleuren even sterk, normaal zullen licht roze bloembollen na behandeling licht blauw kleuren.