Recepten voor Munt

Het blad wordt in de keuken gebruikt. Met zijn frisse, scherpe smaak is munt, afzonderlijk of in mengsels, goed voor de spijsvertering. Maak een aftreksel van afzonderlijk of gemengde muntsoort(en) voor een verfrissende thee. Verder is munt is heerlijk in muntsauzen, muntazijn en muntsiropen. Konfijten zijn lekker als snoepje of als versiering. Voeg de verse bladeren toe aan nieuwe aardappelen, dipsaus met knoflook en kwark, erwten, fruitsalades en dranken. Voeg munt eveneens toe aan chocoladecake, nagerechten en aan gebak met rozijnen of bosbessen. Munt past het beste bij lamsvlees. Gebruik munt spaarzaam in soepen en vullingen. Voor recepten

Recept 1: Meloen-tomaten-munt-salade

Ingrediënten.
– 250 g kanteloep of ogenmeloen
– 250 g stevige tomaten, in partjes gesneden
– 175 g komkommer, geschild en geraspt
– 1,25 dl fijngehakte munt
– 2,5 dl yoghurt
– zout en zwarte peper

Bereidingswijze.
– Verdeel het meloenvlees met een uitsteker in balletjes of snijd het vruchtvlees in blokjes.
– Vermeng de meloen in een slabak met de tomaat en de komkommer.
– Roer de munt door de yoghurt en schenk de saus over de salade.
– Voeg zout en peper naar smaak toe en garneer de salade met muntblaadjes.

Recept 2: Munt-chocolade-ijs

Ingrediënten.
– 2 dl muntblad (bij voorkeur pepermunt)
– 50 g witte basterdsuiker.
– 75 g bittere chocolade
– 2 eieren, gesplitst
– 2,5 dl slagroom

Bereidingswijze.
– Vermeng het muntblad met 25 g van de suiker en hak het geheel zo fijn mogelijk.
– Plaats een kom in een pan kokend water en smelt hierin 50 g van de chocolade. Neem nadat de chocolade is gesmolten de kom uit de pan.
– Klop de eierdooiers door de gesmolten chocolade tot er een schuimig geheel ontstaat.
– Sla de slagroom stijf in een kom en schep er de fijngehakte munt door.
– Spatel het slagroommengsel door het afgekoelde chocolademengsel.
– Bevries het mengsel in een diepvriesdoos met een inhoud van 1 liter.
– Klop het mengsel door wanneer zich aan de rand van de doos ijskristallen hebben gevormd.
– Plaats het terug in de diepvries en klop het ijs iedere 45 minuten door tot het stevig genoeg is.
– Klop de eiwitten stijf en vermeng ze met de rest van de suiker.
– Spatel het eiwit voorzichtig door het ijs.
– Rasp de rest van de chocolade fijn en roer hem door het ijs.
– Plaats het ijs terug in de diepvriezer en laat het volledig bevriezen.
– Serveer het ijs met in gesmolten chocolade gedoopte blaadjes munt (laat deze op vetvrij papier opstijven)