Recepten voor Oregano / Marjolein
Marjolein heeft een uitgesproken kruidige smaak, oregano nog wat kruidiger. Beide kruiden kunnen goed gedroogd worden. Marjolein is geschikt voor stevige groentesoepen, pasta, vis, wild, rundvlees, kip, worstjes en gehaktbrood. Tomaten, courgettes, aardappelen en paprika passen goed bij het kruid. Marjolein wordt ook gebruikt in omeletten en in gerechten met kaas.
Oregano is vooral goed in pizza’s en kan verder op dezelfde wijze gebruikt worden als marjolein (zij het iets spaarzamer).
Een aftreksel kan gebruikt worden als aromatische thee. Het kan fijngehakt worden en gebruikt worden in salades of botersauzen. Oregano is goed te mengen met knoflook en chili. Je kunt gerechten een lichte marjoleinsmaak geven door enkele stengels van marjolein op de barbecuekooltjes te leggen.
Oreganoazijn is te gebruiken bij bijvoorbeeld salades.
Recept 1: Oregano- / Kruidenboter
Benodigdheden
250 gram redelijk zachte roomboter
1 bosje fijngehakte oregano
Zout en versgeperst knoflooksap naar smaak
Werkwijze
Doe de roomboter, oregano samen met wat zout en versgeperst knoflooksap, in een kom en roer het met de mixer door elkaar. Doe dit mengsel in een botervlootje of ander geschikt schaaltje.
Deze kruidenboter is in de koelkast ongeveer 3 weken lang houdbaar.
Recept 2: Tomaten met oregano
Benodigdheden
4 grote tomaten
50 gram boter
1 eetlepel fijngehakte oregano of 1,5 eetlepel gedroogde oregano
1 uitgeperst teentje knoflook
2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas.
Zwarte peper en een snufje zout
Werkwijze
Snijd de tomaten doormidden en leg ze in een ovenvaste schaal.
Roer de boter in een kommetje zacht en roer er de oregano, de knoflook, de peper, het zout en de geraspte kaas door. Bestrijk de snijvlakken van de tomaten met het mengsel.
Grilleer de tomaten ongeveer 5 minuten onder de ovengrill tot de bovenkant begint te kleuren.
Recept 3: Grieks gehakt
De Grieken gebruiken oregano in hun gehakt. Ze mengen door het gehakt half-om-half de volgende ingrediënten:
-verse blaadjes oregano
– verse muntblaadjes
– schaafsel van een citroenschil